Sunday 8 September 2013

Resepi Dalam Pantang


Mlm ni nk cerita cket pasal resepi berpantangla.ade terbaca orang ni dlm pntg just mkn ns ikan goreng air suam.aduh...npe cmtu?? Then claim xde susu badan la luka lmbt pulih la..cmne nk baik cpt kalo makanan x berkhasiat? 

Ha resepi2 ni hubby iolss yg masak tau.super sedap!!

Bahan:
- ikan merah
- bawang putih
- bawang merah
- halia
- sedikit black pepper
- daun basil 2 helai
- sup bunjut
- kentang
- carrot
- daun sup (hiasan & bau)

Cara: blend bwg,halia kemudian tumis bsama black pepper,daun basil & sup bunjut.apabila mendidih masukkan ikan,carot & kentang

Tada!!! Siap! Sedap & Berkhasiat tau! 

Dh kenyang tu bole la susukan baby jgn lupa supplemen shaklee anda tau 😊




Ha yg ni mmg favorite iolss tau.mkn dgn nasi pns2 mau mkn berpinggan2 kang.

Dowry fillet ni lembut kalo xde bole pki salmon pon superb!! 

Bahan:
- dowry fillet
- halia
- basil
- bawang putih

Cara: Tumbuk halia,bwg putih pastu gaul dgn kicap cair,kicap manis 1sudu,sos tiram 1sudu,daun basil sapu semua ats ikan peram dlm fridge 2-3jam @ semalaman.bole grilled dlm kuali 

Resepi cmni la br dinama kan resepi berkhasiat ketika berpantang 😉

Harini iolss nk tmbh lg resepi dlm pantang yg mr chef buatkan.sgt berkhasiat & mengenyangkan tau.xkan la nk makan ikan masin kan..dh la xberkhasiat,punca nifas berbau pon ye nnt hehehe


Ayam (1 ekor)
Bawang putih (1 labu di cincang halus)
Halia (2 1/2 inchi ditumbuk halus)
Bawang besar (dipotong bulat)
Kicap cair atau kicap masin
Sos tiram (2 sudu besar)
Daun Parsley (1 sudu teh)
Aluminium Foil

Penyediaan bahan

Basuh ayam dan toskan air. Saya lebih suka potong ayam kepada dua bahagian (1 bahagian ada kepak dan peha).
Gaulkan ayam bersama kesemua bahan-bahan di atas. Cucuk setiap bahagian ayam menggunakan garpu.
Simpan ke dalam peti ais semalaman atau sekurang-kurangnya 2jam sebelum membakar.

Proses memanggang (80 minit)

Panaskan ketuhar.
Masukkan ayam ke dalam bekas membakar.
Panggang ayam dengan suhu 180˚c selama 40 minit untuk tahap pertama dan 250˚c selama 20 minit untuk tahap kedua. (Biasanya saya letak sedikit butter di atas ayam untuk tahap kedua)
Dan akhir sekali untuk tahap yang ketiga. Keluarkan ayam dari ketuhar. Tutup ayam dengan aluminium foil seperti khemah. Biarkan ayam selama 20minit.

*Pada tahap pertama memanggang ayam akan sedikit kekuningan.
*Tahap kedua ayam akan bertukar kuning cokelat.
*Tahap ketiga ayam akan menjadi juicy.

Uolss nk makan cmtu je bole,nk makan dgn mashed potato pon lg super sedap!!! hahaa

1 comment:

  1. yg ayam hitam 2 i penah makan.. sodap.... abg i buat kan hokey!!!

    ReplyDelete